четверг, 1 декабря 2011 г.

Postul Crăciunului


În perioada 15 noiembrie - 24 decembrie, creştinii ortodocşi sunt în Postul Naşterii Domnului sau altfel spus Postul Crăciunului.  Pe pacrcusul întregului  an, ortodocşii ţin patru posturi, dintre care  Postul Crăciunului este al doilea după mărime, cel mai mare fiind Sfîntul şi Marele Post din ajunul Sărbătorilor de Paşti.

Suntem deja  intraţi  în perioada Postului Crăciunului, care durează şase săptămâni , timp în care  credincioşii îşi curăţă sufletele şi trupurile pentru a-l primi pe Dumnezeu şi se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului.

În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, alimente care se permit numai joia. Sâmbăta şi duminica, până la 20 decembrie se dezleagă la peşte , care se permite şi în ziua de 21 noiembrie, sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului.



Cei care vor să ţină post trebuie să i-a în consideraţie ceea ce presupune Biblia în această perioadă. Învăţătura Biblică spune că trebuie să evităm conflictele, bîrfele, deasemenea să iertăm pe cei care ne-au  supărat,  astfel eficienţa postului fiind cu mult mai mare. Rugăciunea şi îngăduinţa faţă de aproapele tau sunt esenţiale în această perioadă.  Sfinţii Părinţi au pus un accent deosebit asupra laturii spirituale a postului.

 Astfel, postul creştin nu se limitează doar la abţinerea voluntară de la mâncare şi băutură, ci şi la lupta împotriva patimilor, instinctelor păcătoase ale trupului sau sufletului.

De aceea, postul trebuie să se îndrepte spre Dumnezeu. Postul mai este cunoscut şi practicat şi din alte considerente, cele  terapeutice. Evitînd  mîncărurile grele te vei simiţi mai bine în trupul tău, va fi mai sănătos şi rezistent la boli.

În ultima zi a Postului Naşterii Domnului se mînîncă pînă după-amiază, în unele părţi grau fiert amestecat cu fructe şi miere ,iar in alte părţi, se ajuneaza pînă la răsăritul luceafarului de seară. Pentru copii şi femei însărcinate ,postul nu este recomandat.

Комментариев нет:

Отправить комментарий